İsrail güçleri Şifa Hastanesi çevresinden çekildi

Published on Nisan 1, 2024, 10:28 ö.ö.

İsrail güçlerinin Şifa Tıp Kompleksi çevresinden tamamen çekildiği duyuruldu.

El-Meyadin'in Gazze'deki muhabiri, İsrail güçlerinin Gazze Şehri'nin güneybatısındaki Şifa Tıp Kompleksi çevresinden tamamen çekildiğini bildirdi.

El-Meyadin, İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından hastane çevresinde çok sayıda Filistinlinin cesedi bulunduğuna dikkat çekti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şifa Tıb Kompleksi içinde ve çevresinde bazıları çürümüş onlarca ceset bulundu" denildi.

Bakanlık, İsrail ordusunun "Kompleks binalarını yaktıktan ve tamamen hizmet dışı bıraktıktan sonra Şifa Tıb Kompleksi’nden çekildiğini" bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, "Kompleks’in içindeki ve çevresindeki binalarda meydana gelen yıkımın boyutu çok büyük." dedi.

El-Meyadin muhabiri, acil durum komitelerinin, İsrailli keskin nişancıların ve civardaki pusuların varlığından endişe ederek, Şifa Hastanesi'ndeki durumu incelemek için acele etmemeleri konusunda sivilleri uyardığını belirtti.

Geri çekilmenin, Filistinli direniş gruplarının Şifa Tıp Kompleksi çevresinde İsrail güçlerine karşı operasyonlarını yoğunlaştırması ve şiddetli çatışmalara girmesinin ardından geldiği vurgulandı.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir analizde, Filistinli direniş gruplarının, İsrail güçlerinin Şifa Tıp Kompleksi'ne baskın düzenleyip yoğun bir kuşatma uyguladığı 18 Mart ile 28 Mart tarihleri arasında İsrail güçlerine karşı 70 operasyon düzenlediği bildirildi.

İsrail'in ağır ihlalleri

Bu güne kadar Şifa Hastanesi yakınlarındaki çatışmalar ve operasyonlar, İsrail güçlerinin sivilleri öldürmek ve personeli hapsetmek de dahil olmak üzere işlediği kitlesel ihlallerin ışığında gerçekleşti.

Gazze Hükümeti Medya Ofisi, 5 bin hasta ve tesislerine sığınan yaklaşık 30 bin sivili barındıran Şifa Hastanesi'nin işgaline yüzlerce ağır silahlı asker, polis köpekleri, onlarca tank, insansız hava araçları ve askeri helikopterlerin katıldığını söylemişti.

Medya Ofisi, İsrail güçlerinin sivillere ateş açtığını ve sağlık kompleksine doğru çok sayıda mermi ve füze attığını, bunun da en az 250 kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açtığını vurguladı.