Şin Bet: Protestolar endişe verici

Published on Nisan 3, 2024, 11:42 ö.ö.

Şin Bet güvenlik servisi şefi, Netanyahu'nun konutu önündeki esir eylemini ve kitlesel protestoyu “endişe verici bir eğilim” olarak nitelendirdi.

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail Şin Bet güvenlik servisi şefi Ronen Bar’ın bugün sabahı bir açıklama yaparak, salı gecesi Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Kudüs'teki konutunun yakınında düzenlenen kitlesel protestonun göstericiler açısından şiddetin tırmanışına işaret ettiğini ve "tehlikeli durumlara yol açabileceğini" söylediğini bildirdi.

Bar'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Sosyal medyada yer alan şiddet içerikli söylemler ve Kudüs'te gece boyunca tanık olduğumuz bazı sahneler, makul protesto eylemlerinin ötesine geçmekte ve kamu düzenini sağlama kabiliyetine zarar vermektedir.”

"Bu eylemler güvenlik güçleriyle şiddetli çatışmalara yol açabilir, görevlerini yerine getirmelerini engelleyebilir ve hatta onlara zarar verebilir" diyen Bar, "meşru bir protesto ile şiddet içeren ve yasadışı bir protesto arasında net bir çizgi vardır" diye ekledi.

Polis kaynakları Haaretz'e, üst düzey bir Şin Bet yetkilisinin salı günkü protestonun, güvenlik güçlerinin ablukayı aşan protestoculara ateş açmasıyla sonuçlanabileceğini söylediğini söyledi.

Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz da salı günkü protestoyu yorumladı ve X platformu üzerinden yaptığı açıklamada esirlerin ailelerinin acısının "anlaşılabilir" olduğunu, ancak "yasalara saygı gösterilmesi gerektiğini" söyledi. Gantz'a göre "6 Ekim söylemine geri dönülmeli.”

Aralarında İsrailli esirlerin ailelerinin de bulunduğu binlerce protestocu salı gecesi Knesset önünde bir gösteri düzenleyerek, esirlerin serbest bırakılmasını ve derhal seçimlere gidilmesini talep etti. Ellerinde meşalelerle cumhurbaşkanının evine doğru yürüdüler ve şöyle seslendiler: "Onları canlı istiyoruz."

Polis, barikatları aşarak başbakanın evine yaklaşan protestocuları şiddet kullanarak dağıttı. Beş protestocu tutuklandı.